sâmbătă, 25 iunie 2011

Timişoara / Doina Uricariu şi Marius Ghilezan, dublă lansare de carte

Librăria Cartea de nisip din Timişoara vă invită miercuri, 29 iunie, de la ora 18, la o dublă lansare de carte, semnate de Doina Uricariu şi Marius Ghilezan, "Scara leilor" şi "Ţigara unui viitor de paie" . Vor prezenta Robert Şerban şi Vasile Docea.
Cele două volume intitulate Scara leilor, din colecţia Ego-grafii a editurii Polirom, continuă periplul memoriei început în Maxilarul inferior (Premiul Cititorilor oferit de Observator cultural) cu povestea tatălui autoarei, ofiţerul invalid de război Gheorghe Uricariu, şi reconstrucţia Europei, asemeni unei reconstrucţii a unei părţi anatomice distruse de un glonte exploziv.

Personajele din Scara leilor sînt Regele Mihai, Regina-mamă Elena, Ion şi Mihai Antonescu, Lucreţiu Pătrăşcanu, Titel Petrescu, Maniu, Brătianu, Tăttărăscu, Bodnăraş, Groza, Mihalache, generalul Sănătescu, generalul Rădescu, generalul Nicolae Macici, primul general condamnat la moarte de Tribunalul poporului, care a trăit paroxismul trăirii execuţiei oprite prin comutarea pedepsei în ultima clipă.
Originar din Timişoara, de unde a început descătuşarea, dar şi demonismul scenariilor de compromise dictate de la Bucureşti, Marius Ghilezan scrie prima carte de poezie din postcomunism care deplânge înlocuirea cortinei de fier cu o cortină de ceaţă, de minciuni şi artificii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu