joi, 23 iunie 2011

Arestat pentru evaziune fiscală

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut public faptul ca parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a solicitat instantei de judecata, la data de 16 iunie 2011, arestarea preventiva a inculpatului Adrian Severin Zaharia, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.
Potrivit unui comunicat al PICCJ, cererea procurorilor a fost admisa de  magistratii Tribunalului Timis care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele inculpatului pe o perioada de 29 zile.
In perioada martie 2010 – februarie 2011 inculpatul, in calitate de administrator de fapt al unei societati comerciale, a livrat cereale catre diferiti beneficiari, in valoare totala de 7.213.1186,45, iar societatea si-a dedus TVA-UL din operatiunile de achizitie de la furnizori, utilizand facturi de achizitie emise de societati de tip „fantoma”, folosite ca si furnizori, desi operatiunile erau fictive (societati aflate in lichidare judiciara sau avand sediul necunoscut).
Prejudiciul total cauzat bugetului general consolidat se cifreaza la valoarea de 2.416.034,07 lei.
Ca mod de operare, inculpatul identifica persoanele fizice (producatorii) care aveau spre vanzare cereale, precum si clientii – persoane juridice carora marfa le era vanduta, in mod fictiv, de catre societatea comerciala, in conditiile in care acesti beneficiari incarcau marfa direct de la producatori. Scopul acestor tranzactii fictive si al interpunerii societatii comerciale era de a da posibilitatea societatilor comerciale beneficiare sa isi deduca TVA-ul in conditiile in care daca ar fi mentionat ca marfa a fost achizitionata de la o persoana fizica nu ar fi putut proceda la aceasta operatiune.
De asemenea, in scopul justificarii fictive a intrarilor de marfa in patrimoniul societatii comerciale, inculpatul si invinuita L.A. au intocmit in fals mai multe contracte de achizitii cereale de la societati comerciale „fantoma” (societati aflate in lichidare judiciara sau avand sediul necunoscut ori societati care nu au depus bilantul contabil pe mai multi ani).
Dupa descoperirea activitatilor infractionale derulate prin intermediul societatii comerciale al carei administrator era, inculpatul a demarat activitati de aceeasi natura in calitate de delegat al altei societati comerciale, societate care, desi are ca obiect principal de activitate comertul cu ridicata al carnii si al produselor din carne, a desfasurat activitati de comert cu cereale in conditiile in care societatea nu are depus la organele fiscale bilantul contabil aferent anilor 2007 – 2011.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu