vineri, 24 iunie 2011

Monedă de argint cu stema Principatelor Unite Moldova şi Ţara Românească.

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 27 iunie 2011, o monedă din argint dedicată Aniversării a 150 de ani de la stabilirea stemei Principatelor Unite Moldova şi Ţara Românească.
Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele: Valoare nominală: 10 lei, Metal: argint, Titlu: 999‰, Formă: rotundă, Diametru: 37 mm, Greutate: 31,103 g, Calitate: proof, Cant: zimţat.
Aversul: prezintă portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, stema României, valoarea nominală „10 LEI“ şi anul de emisiune „2011“; la exterior, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA“ şi „ALEXANDRU IOAN CUZA“.
Reversul: într-un scut unic sunt înscrise două ecusoane alăturate, în care sunt reprezentate simbolurile celor două principate, Moldova şi Ţara Românească; cele două ecusoane sunt timbrate de o coroană princiară; la exterior se află inscripţia circulară „STEMA PRINCIPATELOR UNITE MOLDOVA SI TARA ROMANEASCA“, iar în exergă anul „1861“.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 420 lei, exclusiv TVA.
Monedele din argint dedicate Aniversării a 150 de ani de la stabilirea stemei Principatelor Unite Moldova şi Ţara Românească, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu