duminică, 19 iunie 2011

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a: luni, 20 iunie, proba de limba şi literatura română

Prima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a - proba scrisă la limba şi literatura română - se va desfăşura luni, 20 iunie, cu începere de la ora 9.00. Sunt aşteptaţi să participe 223.222 elevi, care vor susţine examenul în în 4.973 unităţi de învăţământ. Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.
Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute.
Extragerea variantei de subiect va avea loc în dimineaţa zilei de 20 iunie, varianta urmând să fie transmisă către cele 1.438 de centre de comunicare, respectiv către toate inspectoratele şcolare judeţene. După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naţionale, CNEE va publica pe site-ul oficial (http://subiecte2011.edu.ro), varianta de subiecte extrasă şi baremul de evaluare şi de notare pentru disciplina corespunzătoare.
Sălile în care se susţine examenul vor fi, în prealabil, adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. De asemenea, trebuie avute în vedere eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi în elaborarea lucrărilor scrise şi afişarea pe uşa fiecărei săli a listei nominale cu elevii repartizaţi în sala respectivă, inclusiv a avertismentului că pătrunderea în sală cu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare este strict interzisă.
Frauda sau tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba, proveniţi din unitatea de învăţământ.
Evaluarea lucrărilor este făcută de către doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ, de regulă unitate şcolară cu personalitate juridică. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ. Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare si de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte si complete si 10 puncte, din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a. Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune.
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la elevi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul elevilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unităţile de învăţământ sau din centrele zonale de evaluare.
Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua marţi, 21 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, respectiv miercuri, 22 iunie, cu proba de matematică. Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 24 iunie (până la ora 14.00). În aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00-18.00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 25 şi 26 iunie. Afişarea rezultatelor finale (după contestaţii) va avea loc în data de 27 iunie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu