marți, 28 iunie 2011

11 ARTIŞTI PLASTICI DE ORIGINE ROMÂNĂ EXPUN ÎN GERMANIA

 Cei mai importanţi artişti plastici din Transilvania expun în Germania pentru prima dată în grup. Unsprezece artişti plastici contemporani de provenienţă ardeleană (stabiliţi în sudul Germaniei) prezintă pictură, grafică, obiecte de artă şi sculptură. Operele lor reflectă situaţia dificilă, dar în acelaşi timp fascinantă şi plină de mesaj, cu un trecut marcat de cultura germană.
Diversitatea culturii din Transilvania, potenţată de tradiţia seculară a acestei regiuni, este deja arhicunoscută în Germania (şi) datorită romanelor lui Herta Müller, laureată a premiului Nobel în anul 2009. Romanul “Atemschaukel” relatează pregnant condiţiile dificile în care saşii din nordul ţării au fost nevoiţi să trăiască sub dictatura lui Ceauşescu, mulţi dintre aceştia părăsindu-şi definitiv patria.
Cei unsprezece artişti, prezenţi cu lucrări în expoziţie, sunt născuţi în România; toţi au plecat din această ţară cu multe decenii în urmă, pentru a începe o nouă viaţă în Germania. În patria adoptivă au fost însă confruntaţi cu prejudecăţi, cu atitudini distante, dar şi cu un generos sprijin şi multă apreciere. Operele expuse ilustrează convingător despărţire şi evadare, amintiri, speranţe şi realizări în viitor. Spectatorii acestei expoziţii sunt purtaţi pe aripile unei călătorii emoţionale, în care gama cromatică, contrastele valorice şi relieful dramatic al exponatelor constituie jaloanele lor de conduită. Impresiile puternice şi multitudinea mesajelor preluate au menirea de a lăsa un ecou durabil în memoria spectatorilor.
Participanţii la expoziţie sunt Marianne GANEA, Ingo GLASS, Geo GOIDACI, Radu-Anton MAIER (RADU), Armin MÜHSAM, Helmut STÜRMER, Kaspar TEUTSCH, László Tóth, Eugen VIEHMANN, Johann WAADT, Hugo WOLFF.
Galeria Raduart fost înfiinţată în anul 2010 de către Radu-Anton Maier şi Svetlana Maier. Galeria constituie un centru internaţional de artă contemporană, cu precădere pictură, grafică şi sculptură. În centrul activităţii ei se află promovarea lucrărilor marelui pictor de origine romana Radu-Anton Maier (nume de artist RADU). Pe lângă aceasta ea reprezintă o platformă de afirmare a tinerilor artişti încă neconsacraţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu