luni, 2 mai 2011

Cele mai importante concluzii ale Raportului FreeEx, referitoare la libertatea presei in 2010

De la inceputul crizei economice, au fost concediati 6.000 de angajati din mass-media (jurnalisti si personal tehnic) si peste 60 de ziare locale s-au inchis. In 2010, veniturile din publicitate au scazut si tirajele mai multor ziare quality s-au injumatatit fata de anul precedent.
Marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu - pentru santaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securitatii etc. Presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente.
Presa a fost inclusa printre vulnerabilitatile la securitatea nationala, in Strategia Nationala de Aparare a Tarii.
Peste o treime dintre jurnalisti recunosc ca ceea ce scriu este influentat de publicitate. O problema serioasa o reprezinta lipsa unor demarcatii clare intre publicitate si produsele jurnalistice (reclame mascate, 'proiecte speciale').
Autoritatile locale au dat sanctiuni disproportionate si au incalcat in numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis in transportul public din doua orase.
Agresiunile fizice si insultele la adresa jurnalistilor au fost initiate intr-o masura alarmant de mare chiar de catre politisti si persoane publice.
Legea de functionare a radioului si televiziunii publice nu a fost reformata, iar noile Consilii de Administratie numite in 2010 raman politizate.
Televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute in spectacole macabre, fapt care a accentuat degradarea profesionala a presei.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca insulta si calomnia sa nu mai fie judecate in regim de infractiuni penale.
Trecerea la televiziunea digitala a fost amanata de Guvern pentru anul 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu