joi, 19 mai 2011

Primaria a monitorizat ţânţarii şi muştele din Timişoara

În conformitate cu contractul de prestări servicii nr. S.C. 2006-15308 din 28.07.2006, dintre Primăria Timişoara şi S.C. DERATON S.R.L. Timişoara în perioada 20.04.2011 – 30.04.2011 s-a efectuat monitorizarea pentru identificarea vectorilor producători de disconfort (ţânţari, muşte, gândaci, etc.) :
 Monitorizarea insectelor, cu staţiile de monitorizare (capcane), pentru insecte:
 1 Zona UMT (Retim)
2 Zona Modern
3 Zona Aradului
4 Zona Ovidiu Balea
5 Zona Antene
6 Zona Cetate
7 Zona Ghiroda Nouă
8 Zona Telegrafului
9 Zona UMT (Gr.Zoo)
10 Zona M.cel Bătrân
11 Zona Mehala
12 Zona Torontalului
13 Zona Traian
14 Zona Ciarda Roşie
15 Zona Braytim
16 Zona Elisabetin
17 Zona Iosefin
18 Zona Dâmboviţa
19 Zona Fraidorf
20 Zona Fratelia
21 Zona Stadion
22 Zona Plopi
23 Zona Polonă
24 Zona Parc Industrial Fraidorf
25 Zona Odobescu
26 Zona Calea Girocului
27 Zona I. I .De la Brad
28 Zona Aradului de Est
29 Zona Blaşcovici
30 Zona Soarelui
În urma monitorizărilor efectuate în perioada 20-30 aprilie 2011 (prin interpretarea datelor obţinute de la staţiile – capcanele instalate în cele 30 de puncte de pe raza municipiului Timişoara), precum şi pe baza sesizărilor primite de la populaţia din diferite zone ale oraşului (Zona Kuncz, Zona Dâmboviţa, Calea Şagului, Zona Steaua, Zona UMT, Zona Ovidiu Balea, Zona Torontalului, etc.) s-a constatat necesitatea efectuării unor lucrări de combatere a insectelor producătoare de disconfort (ţânţari, muşte, gândaci, pureci, ploşniţe, căpuşe).
Astfel începând cu data de 20 mai 2011, în funcţie de condiţiile meteorologice, Primăria Municipiului Timişoara va demara efectuarea tratamentelor de dezinsecţie în Municipiul Timişoara. Tratamentele de combatere vor continua ulterior şi în celelalte zone ale oraşului.
Orele de aplicare a tratamentelor pentru eficienţă vor fi dimineaţa între orele 5,00 – 09,00 şi seara între orele 17,00 – 22,00.
Substanţele folosite în combatere, sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi nu pun în pericol populaţia şi animalele. Totuşi în condiţii de soare puternic şi insolaţie, albinele aflate în zbor, pot fi afectate.Ţinând cont de aceste aspecte, Primăria Municipiului Timişoara prin Direcţia de Mediu, face un apel la toţi cetăţenii, persoane fizice, juridice, instituţii, societăţi comerciale, asociaţii de proprietari/locatari, să ia măsuri urgente de combatere a muştelor şi ţânţarilor pe cât posibil concomitent cu operaţiunile efectuate de Primăria Municipiului Timişoara.
În conformitate cu prevederile HCL nr. 371/2007 modificată şi completată, cap. VI, Reglementări privind combaterea vectorilor – rozătoare, insecte, dăunători – pe raza Municipiului Timişoara, art. 24, constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice;următoarele fapte:
a) neefectuarea, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, a lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor;
b) neefectuarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), etc;
c) neexecutarea lucrărilor de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
d) neluarea măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile verzi;
e) executarea unor lucrări de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare;
Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem un apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuarea curăţeniei în gospodăriile proprii şi de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort, sau să anunţe prezenţa acestora la dispeceratul SC DERATON SRL, tel 0256/214778, sau la Primăria Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu, tel 0256/408366.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu