sâmbătă, 14 mai 2011

Don Carlos într-o nouă versiune la Teatrul German

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) se află în pregătirile penultimei premiere a stagiunii curente: Alexander Hausvater semnează versiunea scenică şi regia spectacolului Don Carlos, de Friedrich Schiller. Premiera are loc sâmbătă, 21 mai 2011, la ora 19, în sala Teatrului German.
Următoarele reprezentaţii sunt programate vineri, 10 iunie 2011, şi sâmbătă, 11 iunie 2011.
Friedrich Schiller (1759 – 1805) este considerat unul dintre cei mai de seamă dramaturgi germani. „Poemul dramatic“ în cinci acte Don Carlos tratează conflicte social-politice – precum începuturile Războiului de 80 de ani, prin care provinciile olandeze urmăreau să îşi dobândească independenţa faţă de Spania – dar şi intrigi sociale şi de familie de la curtea Regelui Filip al II-lea (1556-1598).
Regizorul Alexander Hausvater, născut la Bucureşti, cunoscut pentru bogata sa carieră în teatru şi la catedră – cu un parcurs din care nu lipsesc teatre sau universităţi din Israel, Dublin, Montreal, dar şi din Rusia ori România – se află acum la cea de-a treia colaborare cu Teatrul German de Stat, după montările sale Regele Cymbelin, de Shakespeare (2004) şi Judecata, de Barry Collins (2007). Perspectiva sa asupra creaţiei schilleriene îşi află resorturile în opţiuni de natură să tulbure, să surprindă şi în acelaşi timp să emoţioneze spectatorul. Nu lipsesc nici accentele parodice, nici renunţarea la restricţii de timp şi spaţiu. Mişcarea scenică foarte atent elaborată de coregrafa Mălina Andrei, precum şi muzica realizată special pentru acest spectacol de Ilie Stepan – subsumându-se unor genuri diferite, dar păstrând preponderente tonuri de rock – evocă universalitatea lui Carlos, plasându-l în mod substanţial într-o imagine a viitorului.
Rolul titular este interpretat de actorul Wolf E. Rahlfs, invitat din landul german Baden-Württemberg şi cunoscut publicului timişorean din spectacolul Kamikaze, de Alina Nelega, produs de Teatrul German în 2007. Spectatorii îi vor putea urmări de asemenea pe actorii timişoreni Georg Peetz, Olga Török, Ramona Olasz, Colin Buzoianu, Radu Vulpe, Horia Săvescu, Rareş Hontzu, Adrian Korek/Dirk Linke, Daniela Bostan, Dana Borteanu şi Alex Halka.
Decorul a fost creat de Fehérvári Zsolt, în vreme ce Stela Verebceanu – invitată din Republica Moldova şi aflată la prima colaborare cu Teatrul German de Stat – semnează costumele producţiei. Light-design-ul spectacolului a fost creat de Lucian Moga.
Spectacolul beneficiază de sprijinul Municipiului Timişoara şi al Institutului pentru Relaţii Externe din Stuttgart. Reprezentaţiile se traduc în limba română.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu