miercuri, 18 mai 2011

"Prima bibliotecă"

 În cadrul demersului Municipiului Timişoara de a candida pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, Primăria Municipiului Timişoara organizează diverse acţiuni menite să promoveze oraşul nostru ca un oraş cultural şi să promoveze în rândul timişorenilor (şi nu numai) ideea susţinerii oraşului nostru.
Printre aceste acţiuni se numără şi o campanie de promovare a premierelor înregistrate de-a lungul timpului în Timişoara, campanie realizată prin metode neconvenţionale, dar cu impact asupra publicului. Campania de promovare a premierelor a debutat la sfârşitul săptămânii trecute, cu evenimentul "Prima bibliotecă" – cel care a deschis şirul acţiunilor care stau sub semnul lui "prima/primul".
În urmă cu 196 de ani, la 15 mai 1815, Joseph Klapka a deschis la Timişoara prima bibliotecă publică din Imperiul Habsburgic şi de pe teritoriul de astăzi al României. Clădirea în care aceasta funcţiona se află pe strada Augustin Pacha la numărul 8, în apropierea Pieţei Unirii. Biblioteca dispunea de o sală de lectură şi oferea cărţi cu împrumut contra unei taxe lunare. Aceasta valora în banii de astăzi 60 de lei, iar garanţia pentru împrumutul unei cărţi depăşea valoarea abonamentului lunar. Tipograf şi editor, Klapka a realizat şi un catalog al celor 3.550 de volume din fondul bibliotecii, multe tipărite chiar de el.
În ideea de a face cunoscut acest lucru, concomitent cu promovarea lecturii, sâmbătă, 14 mai 2011, pe o terasă din Piaţa Unirii, a fost organizat un happening cultural pe parcursul căruia doi tineri studenţi la actorie au interpretat o ceartă plecată de la cât de important este să citeşti. Evenimentul, filmat cu două camere ascunse, nu a fost anunţat în prealabil, pentru a-l păstra la nivelul de surpriză, iar reacţiile celor care au fost pe terasă dovedesc că am reuşit în încercarea noastră. La finalul momentului, doi tineri îmbrăcaţi în costume de epocă au împărţit cărţi pe terasă şi mai apoi în Piaţa Unirii, explicând semnificaţia momentului 15 mai 1815. Peste 200 de cărţi au ajuns cu titlu gratuit la timişorenii aflaţi sâmbătă seara în Piaţa Unirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu