marți, 10 mai 2011

Naturi Statice Germane şi Austriece din Colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu

Evenimentul va avea loc la Palatul Baroc, din Piaţa Unirii nr.1, Timişoara şi se va desfăşura într-un ambient deosebit, asigurat de firma de design floral Vermont.
Expoziţia, îngrijită de curatorul Marius Cornea, se va afla pe simezele Muzeului de Artă Timişoara până în data de 21 august 2011, putând fi vizitată zilnic între orele 10-18 (lunea închis).
Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost întemeietorul muzeului ce-i poară numele şi pe care l-a inaugurat ca şi colecţie privată, încă din 1790. Născut la Nocrich lângă Sibiu, era dintr-o familie de mici nobili, dar prin studii, hărnicie şi abilităţi a reuşit să devină baron, iar împărăteasa Maria Theresia l-a numit guvernator al Transilvaniei, funcţie pe care a deţinut-o între 1777-1787. Încă din tinereţe a început să-şi adune colecţia de pictură europeană, care la 1800 avea deja 1090 de tablouri din importantele şcoli, flamandă-olandeză, germană-austriacă şi italiană. Pin testament, Brukenthal a stipulat ca muzeul să devină public, iar aceasta s-a petrecut în 1817, continuând şi azi. Cele mai multe lucrări ale colecţiei datează din secolele XVII-XVIII şi aparţin unor maeştri cunoscuţi în epocă, unii mult apreciaţi şi acum.
Tablourile de şcoală germană şi austriacă în număr de aproape 500, ilustrează toate genurile, iar cele de natură statică sunt reprezentative pentru evoluţia acestui gen. Selecţia de lucrări din expoziţia pe care Pinacoteca Brukenthal o prezintă la Timişoara, oferă vizitatorilor prilejul unui contact direct cu opere şi artişti din epoca de afirmare a stilului Baroc în pictura central-europeană: Samuel Beck, Franz Purgau, Maximilian Pfeiler, Johann Drechsler şi alţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu