duminică, 22 mai 2011

Austria, Polonia şi China la PLAI 6


La a şasea ediţie e Festivalului PLAI de la Timişoara, se traversează continente în căutarea muzicii pe cât de diverse, pe atât de valoroase. S-au găsit muzicieni de marcă pasionați de rădăcinile muzicale ale țărilor lor, precum și de sunetele contemporane care traversează lumea lui 2011. Iată încă patru trupe de ale căror concerte se vor auzi la PLAI 2011: Warsaw Village Band (Polonia), Forbidden City Chamber Orchestra (China), Beefólk (Austria) și Tündérground (România).
Festivalul Plai 2011 este organizat Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Timiş, Institutul Polonez şi Forumul Cultural Austriac, Ministerul Culturii al Republicii Populare Chineze cu susţinerea Cabinetului Mercescu, Kathrein, Full Print Banat, Continental AG, Contitech, Gauss, Rotary Club Cetate, IHM Total Consult şi Fornetti.
Preţul biletelor este de 45 lei pentru ziua de vineri, 16 septembrie, 55 lei pentru ziua de sâmbătă, 17 septembrie şi 30 de lei pentru ziua de duminică, 18 septembrie. Preţul unui abonament valabil pentru toate cele trei zile de festival este de 65 de lei!
Warsaw Village Band (Polonia) 
În 1997, Warsaw Village Band era un grup de prieteni cu un album, "Hop Sa Sa" și cu o pasiune pentru muzica tradițională poloneză. În 2002 a început cariera lor internațională, după înregistrarea albumului "People's Spring", la casa germană de discuri Jaro. Reacția publicului german la acest album a fost uimitor de bună, punct din care Warsaw Village Band au fost propulsați pe scena de world music internațională. În 2004, trupei i‐a fost decernat prestigiosul premiu BBC Radio 3 Award pentru world music la categoria"best newcomer". În același an au primit premiul European Broadcasting Union pentru cea mai bună înregistrare de muzică tradițională. În 2004 au înregistrat un nou album de succes, "Uprooting", au primit premiul polonez "Fryderyk" pentru cel mai bun album de muzică tradițională și au fost în top 10 nominalizați la Premiul Grammy, cateogoria world music. În 2006, BBC a făcut un documentar despre istoria trupei, sub titlul “Călătorie”. Călătoria începută acum 14 ani îi va aduce la Timișoara sâmbătă, 17 septembrie 2011.
Forbidden City Chamber Orchestra (China) 
În mod tradiţional, în China, muzica vremurilor vechi are o încărcătură sacră, ritualică. Este modul suprem de comunicare ce are capacitatea de a aduce armonie între om, pământ şi cer, între om şi divin, între omul prezent şi strămoşii săi. Forbidden City Chamber Orchestra este formată din 10 muzicieni veritabili, de formaţie clasică ‐ aduşi împreună atât de virtuozitatea remarcabilă pe care o au în comun, cât şi de sensibilitatea împărtăşită cu care abordează elemente ale muzicii populare chineze. Studii de conservator, instrumente tradiţionale, ritmuri proaspete şi un limbaj muzical accesibil, limpede – toate acestea dau farmecul oricărui concert al ansamblului. Repertoriul lor cuprinde delicate cântece populare de iubire, cântece de jale, cântece ce evocă văi spectaculoase în munţii Chinei ori tablouri idilice de primăvară, piese de percuţie şi pasaje recitate. Forbidden City Chamber Orchestra vor concerta la Festivalul PLAI din Timişoara în ziua de sâmbătă, 17 septembrie.
Beefólk (Austria) 
Beefólk este proiectul muzical a cinci tineri muzicieni din Graz, Austria. Elementul lor comun (pe lângă apartamentul pe care îl împărțeau ca studenți la Conservator): fascinația pentru ceea ce este nou și diferit, însoțită de nevoia de a‐și căuta și exprima individualitatea. Astfel au pus bazele unei democrații muzicale în mic: fiecare a adus în sound‐ul deplin al trupei propriile preferințe muzicale, propria interpretare a muzicii clasice, ale cărei norme au căzut de acord să le altoiască cu jazz și pop. În același spirit al democrației creative, membrii trupei își asumă alternativ, prin rotație, rolul de compozitor, solist sau orchestrator. Rezultatul: un sunet viguros, proaspăt și surprinzător ca un caleidoscop – world jazz austriac contemporan, într‐un surprinzător stil buffa. Beefólk vor concerta vineri, 16 septembrie 2011.
Tündérground (România) 
Tündérground este tărâmul muzical a şapte tineri care, în 2004, într‐o cafenea din Miercurea Ciuc, au decis să pună bazele unei trupe. Primul lor spectacol a fost o improvizație sub numele de “Pues nada“ (“Pe urmă nimic“). Spectacolul a  fost un succes incontestabil şi cerea continuare. Trupa şi‐a stabilit formula actuală îmbogăţită cu un violonist şi chitarist în primăvara anului 2005. Au început să se facă cunoscuţi sub numele de Tündérground, concertând în oraşe din Ungaria şi România. Influenţele iniţiale de light jazz şi muzica modernă s‐au transformat treptat în sunete contemporane bazate pe ritmuri petrecăreţe care se completează într‐o muzică dance, live produsă de o paletă largă de instrumente. Noutatea pe care a adus‐o trupa pe piaţa muzicală din România este varietatea instrumentelor folosite. Muzica lor instumentală, cântată la flaut, drâmbă, chitară electrică şi acustică, vioară electrică, tobe şi chitară bas, are o sonoritate aparte. Vor fi la PLAI vineri, 16 septembrie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu