joi, 22 septembrie 2011

Ziua Românească fără Schengen

  *Traian Igaş  
La finalul reuniunii Consiliului JAI de astăzi, 22 septembrie a.c., ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a susţinut, la Bruxelles, o declaraţie de presă referitoare la discuţiile purtate în cursul zilei.
 Potrivit ministrului, discuţiile au reprezentat un moment de cumpănă, nu doar pentru România şi Bulgaria, dar şi pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei.
 Valori precum încredere, parteneriat şi responsabilitate, des invocate atunci când sunt definite principiile de funcţionare ale spaţiului Schengen, au fost ignorate de cele două state membre, Olanda şi Finlanda, a precizat Traian Igaş.
 Ministrul Administraţiei şi Internelor a apreciat însă faptul că marea majoritate a statelor membre nu s-au mărginit la a recunoaşte îndeplinirea tuturor cerinţelor de aderare la spaţiul Schengen de către România şi Bulgaria, dar au dorit să-şi exprime şi dezacordul pentru impunerea unor cerinţe suplimentare celor două ţări candidate, fapt care echivalează cu schimbarea regulilor în timpul jocului.
 Demnitarul român a adresat mulţumiri Preşedinţiei Poloneze pentru hotărârea cu care a acţionat pentru respectarea valorilor şi normelor europene.
Ministrul Igaş a precizat că, în perioada următoare, va continua discuţiile cu Haga şi Helsinki pentru găsirea unui compromis, exprimându-şi speranţa că Olanda şi Finlanda vor avea o reacţie promptă şi constructivă, care să răspundă disponibilităţii noastre, dar şi îndemnurilor celorlalte state membre şi ale Preşedinţiei poloneze.

*Mircea Geoană 
  Amânarea unei decizii privind aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă un eşec clar în îndeplinirea acestui obiectiv naţional major. Indiferent de încercările de cosmetizare a deciziei de astăzi a Consiliului JAI, realitatea nu poate fi evitată: România a ratat posibilitatea de intra în zona Schengen în 2011 şi se îndepărtează tot mai mult de acest obiectiv. Faptul că preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI subiectul prezenţei României în Schengen are drept consecinţă amânarea deciziei pentru o dată neprecizată. Eşecul este cu atât mai clar cu cât în luna iunie, în urma Consiliului European, se decisese ca în septembrie să se anunţe calendarul aderării României la Schengen.
Problema aderării la Schengen nu mai este una tehnică, ci este una politică, de aceea strategia României trebuie schimbată urgent. În lipsa unei noi abordări, mai curajoase şi mai verticale, drumul nostru va fi blocat oricâte criterii tehnice am îndeplini. Amânarea sine die a unei decizii implică coagularea şi intensificarea eforturilor româneşti de lobby în rândul statelor europene care se opun aderării noastre la Schengen. Este cel mai clar semnal că trebuie să schimbăm strategia. În acelaşi timp, devine necesară asumarea unei răspunderi politice. Dacă este adevărat că eşecul este unul politic, atunci şi răspunderea trebuie să fie politică şi autorităţile de la Bucureşti trebuie să abordeze acest subiect. Este cel mai răsunător eşec extern al regimului actual şi este necesară o răspundere pe măsură. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu