joi, 29 septembrie 2011

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară trece în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului

Guvernul a aprobat trecerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor în subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
'Activitatile Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara sunt strâns legate si interfereaza cu activitatile aflate în atributiile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului' a explicat ministrul Elena Udrea.
Potrivit ministrului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are în coordonare programe de realizare a planurilor de urbanism, de ridicare de date topo-cadastrale, de realizare a bancilor de date urbane, activitati care intra si în aria de competenta a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Prin trecerea agentiei în subordinea MDTR, practicile vor fi unificate si datele vor standardizate, astfel încât sa fie sprijinita politica de dezvoltare regionala coordonata de minister.
Ministrul Elena Udrea a aratat ca obiectivul MDTR este realizarea cadastrului general la nivel national din fonduri publice si a precizat ca, în prezent, se cauta solutii pentru finantare. 'Realizarea cadastrului general din fonduri publice este un deziderat. Cautam, în acest moment, resurse financiare pentru realizarea cadastrului general la nivel national', a afirmat ministrul.
Elena Udrea a argumentat nevoia de a solutiona problema realizarii cadastrului general: 'Sunt foarte multe proprietati care se suprapun, sunt foarte multe persoane care detin din titluri aceeasi proprietate, procese nesfârsite care se genereaza ca urmare a dorintei legitime de a solutiona problemele create ca urmare a restituirilor de proprietati care s-au facut dupa 1989 si care, nebazându-se pe un cadastru general, au generat toate aceste confuzii'.
De asemenea, ministrul Elena Udrea a adaugat ca lipsa cadastrului general influenteaza negativ si accesul la credite si a amintit ca situatiile de suprapuneri de titluri de proprietate au condus la procese intentate României la CEDO.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a explicat ca pentru a trece Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara în subordinea MDRT a fost nevoie de decizia CSAT întrucât MAI este o institutie care face parte din sistemul national de ordine publica si siguranta nationala, actul de organizare si înfiintare fiind avizat de CSAT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu