duminică, 25 septembrie 2011

Scandalul arbitrilor

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de următorii inculpaţi:
AVRAM VASILE, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată,
ŢERBEA SORIN - IOAN, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită în formă continuată.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
La data de 21 mai 2011, în condiţiile exercitării atribuţiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal F.C.M. Tîrgu-Mureş – Universitatea Cluj din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, inculpatul Avram Vasile a primit de la inculpatul Ţerbea Sorin Ioan, prin doi intermediari, suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu-Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012. În aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Tîrgu-Mureş şi retur, folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan.
Inculpaţilor Avram Vasile şi Ţerbea Sorin Ioan li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 24 septembrie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pentru 24 de ore. La data de 25 septembrie 2011, cei doi inculpaţi urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În aceeaşi cauză procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de învinuiţii Iacobescu Nicolae şi Chiorean Vasile-Constantin, persoane din anturajul omului de afaceri Ţerbea Sorin Ioan, in sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare şi la dare de mită.

Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, suspendat

Federația Română de Fotbal își exprimă regretul și scuzele față de întreaga opinie publică din România pentru întâmplările de ieri, 24 septembrie a.c., menite să afecteze grav, încă o dată, nu numai imaginea arbitrajului românesc, ci și cea a întregului fotbal din țara noastră, atât pe plan național, cât și pe cel internațional.
Până la clarificarea situației, Vasile Avram va fi suspendat din funcția de președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, implicit și din calitatea de membru al Comitetului Executiv al FRF, din funcția de membru al Comitetului Executiv fiind suspendat, pe cale de consecință a reținerii, și Sorin Țerbea.
Conform dispozițiilor FIFA, care se regăsesc și în Convenția UEFA pentru educarea și formarea arbitrilor – România fiind semnatară a acesteia -, președintele CCA nu se află sub autoritatea Comitetului Executiv, alcătuit din reprezentanți ai structurilor fotbalistice din țara noastră. CCA este un organism autonom și independent, cu sediu distinct și cu o activitate care se ghidează după un regulament propriu, în conformitate cu Statutul FRF și cu regulamentele acesteia aflate în vigoare, singura persoană abilitată să-l numească și să-l revoce pe președintele CCA și, la propunerea acestuia din urmă, să-i aprobe nominal pe membrii CCA fiind președintele Federației Române de Fotbal.
În atare condiții, ceilalți membri ai CCA vor prelua și vor îndeplini prerogativele de conducere a activității de arbitraj din țara noastră.

Poziţia oficială a clubului FCM Târgu-Mureş faţă de acuzaţiile aduse

În calitatea mea de preşedinte al Consiliul de Administraţie al clubului sportiv Fotbal Club Municipal Tîrgu-Mureş, mă văd nevoit în situaţia creată să vă prezint poziţia oficială a conducerii executive a clubului:
Fotbal Club Municipal Tîrgu-Mureş respinge cu fermitatea orice insinuare sau orice acuzaţie la adresa onestităţii şi corectitudinii cu care echipa şi-a jucat şi apărat şansele în toate meciurile disputate.
Conducerea Fotbal Club Municipal Tîrgu-Mureş îşi exprimă încrederea în justiţia română şi îşi afirmă încă o dată răspicat disponibilitatea de a colabora sub toate formele pentru clarificarea oricăror suspiciuni sau neclarităţi din această anchetă.
Conducerea Fotbal Club Municipal Tîrgu-Mureş îşi exprimă îngrijorarea faţă de campania agresivă de denigrare a clubului nostru care a început cu minciunile lansate cu câteva zile în urmă într-un articol al cotidianului can-can. Cu toţii ştiţi (şi felicităm presa mureşeană pentru obiectivitate arătată în cazul relatat de cotidianul can-can) că cele prezentate au fost o minciună iar aşa zisele dame de companie sunt în realitate soţia patronului şi soţia unui prieten de familie. Rămâne ca şi în acest caz justiţia să îşi spună cuvântul.
Referitor la meciul de fotbal F.C.M. Tîrgu-Mureş – Universitatea Cluj din 21 mai 2011 - din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, unde supervizor al partidei a fost domnul Avram Vasile şi brigada de arbitri a avut următoarea componenţă Andrei Chivulete (central) - Ioan Onicaş, Dorin Mudura (asistenţi) - Florin Ghimbăşan (rezervă) menţionăm că partida a fost disputată pe teren propriu şi a fost pierdută cu scorul de 0-2, iar în minutul 52, jucătorul Bruno Fernandes a fost eliminat de arbitrul Andrei Chivulete pentru un fault asupra lui Machado din poziţie de ultim apărător. După toate acestea, dacă cineva crede că acesta a fost un tratament care a favorizat FCM Tîrgu-Mureş se înşală.
Referitor la comunicatul Nr. 575/8/3 din 25 septembrie 2011, al DNA unde se arată că o presupusă sumă de bani a fost dată – citez „în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu-Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.” Aş dori să ne reamintim împreună meciurile din acest campionat şi scorurile înregistrate:
Etapa 01 - deplasare - Dinamo Bucureşti – FCM Tîrgu-Mureş scor 1-0
1 cartonaş roşu şi 3 cartonaşe galbene - meci pierdut
Etapa 02 – acasă - FCM Tîrgu-Mureş - CFR Cluj scor 0-2
1 cartonaş roşu şi 3 cartonaşe galbene - meci pierdut
Etapa 03 – deplasare - Voinţa Sibiu – FCM Tîrgu-Mureş scor 1-1
1 penalty pentru adversari şi 3 cartonaşe galbene - meci egal
Etapa 04 – acasă - FCM Tîrgu-Mureş -Dacia Mioveni 2-0
2 cartonaşe galbene – meci câştigat
Etapa 05 – deplasare - Steaua Bucureşti - FCM Tîrgu-Mureş 2-0
1 penalty pentru adversari - 1 cartonaş roşu – 4 cartonaşe galbene – meci pierdut
Etapa 6 – acasă - FCM Tîrgu-Mureş - Astra Ploiesti 2-2
4 cartonaşe galbene – meci egal – clubul este amendat pentru proteste ale suporterilor împotriva arbitrajului considerat vicios cu suma de 15.000 lei.
Etapa 7 – acasă - Tîrgu-Mureş - Universtitatea Cluj 1-1
3 cartonaşe galbene – meci egal
Şi o ultimă precizare – Domnul Sorin Ţerbea nu are nici o calitate oficială în cadrul clubului Fotbal Club Municipal Tîrgu-Mureş, respectiv – nu a fost şi nu este nici acţionar, nici membru al consiliului de administraţie şi nici reprezentant oficial.
Faţă de cele prezentate anterior, în cazul în care terţe persoane continuă acţiunea de denigrare a Fotbal Club Municipal Tîrgu-Mureş, cu efecte negative asupra imaginii şi performanţei sportive, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanţelor de judecată.
Tatar Bela
Director General şi
Preşedinte al Consiliul de Administraţie
al clubului sportiv Fotbal Club Municipal Tîrgu-Mureş,
Telefon 0744.556.598
Anexa comunicat
Etapa 01 – 1 cartonaş roşu şi 3 cartonaşe galbene meci pierdut
PLOIEŞTI - (22 iulie 2011) Dinamo Bucureşti – FCM Tîrgu-Mureş – scor 1-0
Meciul este întrerupt din cauza petardelor aruncate de galeria dinamovistă, una dintre ele fiind aproape să-l lovească pe observatorul partidei, Romeo Pascu.
Minutul 86, jucătorul Lorand Szilagyi este eliminat pentru cumul de cartonaşe.
Cartonaşe galbene pentru FCM: Ilyeş '42, Szilagyi '52, '86, Bumba '54, Ghionea '59
Arbitrii: Augustus Constantin - Asistenţi: Fl. Păunescu, S. Stoianov
Etapa 02 – 1 cartonaş roşu şi 3 cartonaşe galbene meci pierdut
Tîrgu-Mureş – (30 Iulie 2011) FCM Tîrgu-Mureş - CFR Cluj scor 0-2
Minutul 85 - jucătorul mureşan Halisson a fost eliminat de pe teren după ce a primit al doilea cartonaş galben.
Cartonaşe galbene pentru mureşeni : Balauru '16, Ghionea '16, Halisson '63, '85, Epaminonda Nicu '88
Cartonaş roşu: Halisson '85
Arbitri - Robert Dumitru - Octavian Şovre - Vladimir Urzică (asistenţi). Rezervă Florin Marcu.
Observatori au fost Nicolae Grigorescu şi Nicolae Dobrescu.
Etapa 03 – 1 penalty şi 3 cartonaşe galbene meci egal
SIBIU (15 August 2011) Voinţa Sibiu – FCM Tîrgu-Mureş scor 1-1
Minutul 38, sibienii beneficiază de un penalty acordat pentru un fault al lui Issa Ba la Popa.
Cartonaşe galbene pentru FCM - Astafei '76, Szilagy '81, Iencsi '88
Arbitri: Andrei Chivulete - Mircea Orbuleţ, Vasile Marinescu - Viorel Cojocaru.
Observatori: Alexandru Crişan, Emeric Dembrovski
Etapa 04 – 2 cartonaşe galbene – meci câştigat
Tîrgu-Mureş – (19 August 2011) FCM Tîrgu-Mureş -Dacia Mioveni 2-0
Cartonaşe galbene pentru FCM – Vagner ’09, Ilyeş ’31
Arbitri: Adrian Comănescu, Dorin Mudura, Marius Nicoară
Etapa 05 – 1 cartonaş roşu şi 1 penalty – meci pierdut
Ploieşti – 28 August 2011 - Steaua Bucureşti - FCM Tîrgu-Mureş 2-0
Minutul 69 - penalty acordat după un fault al lui Iencsi asupra lui Tatu.
Cartonaşe galbene pentru FCM : / Celsinho '14, Vagner '35, '88, Issa Ba '72, Iencsi '82, Szilagy '85
Cartonaş roşu: Vagner '88
Arbitri: Sebastian Colţescu - Adrian Ghinguleac, Gabriel Stroe - Ionel Ivan
Observatori: Dan Petrescu, Gheorghe Nedelescu.
Etapa 6 – 4 cartonaşe galbene – meci egal – clubul este amendat pentru proteste ale suporterilor împotriva arbitrajului 15.000 lei.
Tîrgu-Mureş – (09 Sep 2011) FCM Tîrgu-Mureş - Astra Ploiesti 2-2
Cartonaşe galbene pentru FCM: D. Matei '54, Issa Ba '72, Szilagyi '87, Bumba '90+6
Arbitri: Augustus Constantin (central) - Florin Păunescu, Vladimir Urzică (asistenţi) - Adrian Comănescu (rezervă).
Observatori: Anton Heleşteanu şi Romică Chihaia.
Minutul 78 - Victoraş Astafei, a fost transportat la spital în timpul meciului, după ce s-a ciocnit cap în cap cu fotbalistul Alexandru Ţigănaşu, de la oaspeţi care a rămas pe teren după acest incident !!!
Etapa 7 – 3 cartonaşe galbene – meci egal
Tîrgu-Mureş – (19 Sep 2011) Tîrgu-Mureş - Universtitatea Cluj 1-1
Cartonaşe galbene pentru FCM: Issa Ba '11, Subotici '63, Vagner '69
Arbitri: Alexandru Deaconu (central) - Radu Timar, Ovidiu Artene (asistenţi) - Paul Unimătan (rezervă).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu