miercuri, 21 septembrie 2011

Recensământul populaţiei se va desfăşura între 20 şi 31 octombrie 2011

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, o hotărâre care modifică HG 1502/2009 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011.
O noutate adusă de actul normativ adoptat astăzi se referă la faptul că vor putea fi folosite şi surse indirecte, adică persoanele absente temporar de la domiciliu sunt înregistrate pe baza informaţiilor de la celelalte persoane din locuinţă, a informaţiilor de la vecini, de la primărie, etc.
În cadrul brifingului de presă susţinut la finalul şedinţei de Guvern preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a arătat importanţa acestui recensământ, primul desfăşurat în România după aderarea la Uniunea Europeană.
„Acest recensământ al populaţiei şi locuinţelor este o cercetare statistică oficială amplă, obligatorie pentru toate ţările Uniunii Europene, care se realizează o dată la 10 ani. Prin această cercetare se realizează numărarea oficială a populaţiei pe teritoriul unei ţări, în toate unităţile administrativ-teritoriale” a precizat Vergil Voineagu.
Acţiunea se va desfăşura în întreaga ţară în perioada 20 – 31 octombrie, se va realiza pe baza unui regulament internaţional unitar şi va cuprinde mai multe informaţii şi variabile.
„Trebuie să cunoaştem câţi suntem, care sunt modificările intervenite în structura populaţiei, condiţiile sociale, condiţiile de locuit, informaţiile referitoare la migraţia populaţiei, la migraţia internă, la migraţia externă” a spus preşedintele Voineagu.
Persoanele aflate pe teritoriul României şi care nu au fost recenzate vor avea obligaţia să se prezinte la comisia de recensământ din localitate în care se află temporar până la 31 octombrie 2011.
Preşedintele INS a precizat că actul normativ prevede obligativitatea persoanelor de a declara datele cerute, iar pentru a limita rata de non-răspunsuri există şi sancţiuni contravenţionale, limitele fiind între 2.000 şi 5.000 de lei.
Vergil Voineagu a mai arătat la acest recensământ datele sunt înregistrate pe libera declaraţie şi nu vor fi solicitate documente.
”De asemenea, populaţia trebuie să fie conştientă că datele sunt confidenţiale, cine încalcă confidenţialitatea prevăzută în cadrul legislativ este supus rigorilor legii”, a mai afirmat Voineagu.
Preşedintele INS a precizat că este vorba despre o cercetare amplă, la colectarea datelor participând peste 120 de mii de persoane.
Rezultatele preliminare vor fi date publicităţii în primul trimestru al anului 2012, iar rezultatele finale în 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu