duminică, 7 august 2011

Peste 100 de opere sunt gata să se arate pe simezele Muzeului de Artă


O tabără colorată şi plină de energie. Aşa se încheie evenimentul Fundaţiei Rubin de la Dubova. În miezul cazanelor, artiştii timişoreni şi francezi au rezonat cu natura. Peste 100 de opere, semnate de cei mai bine cotaţi artişti ai Timişoarei, sunt gata să se arate pe simezele Muzeului de Artă al oraşului de pe Bega, la începutul lunii viitoare.
« Am asistat la cea mai bună ediţie a taberei de pictură de la Dubova », spune Alain (Georges) Leduc, critic de artă francez care a participat, pentru prima dată în mijlocul « focului » artistic  din cazanele fluviului care traversează Europa. Acesta şi-a asumat şi rolul de a redacta textul catalogului evenimentului artistic al verii. 
Bilanţul Taberei de Creaţie Plastică Rubin – Dubova este copios : patru sculpturi în marmură şi granit ale lui Horia Bojin, peste 100 de picturi în ulei sau acrilic măsurate în metri pătraţi, acuarele delicate etc. Toate foarte vii şi colorate. « Te uiţi la lucrări şi simţi energia care ţâşneşte din ele. Adevărul este că, de la an la an, calitatea taberei creşte. Acest lucru se datorează şi exeprienţei noastre, dar mai ales atitudinii artiştilor care vin în tabără », spune Stelian Cirţ, preşedintele Fundaţiei Rubin, iniţiatorul evenimentului. 
Cea de a şasea ediţie a Taberei de Creaţie Plastică Rubin de la Dubova a început acum o săptămână şi s-a încheiat duminică, 7 august. Unii dintre cei mai bine cotaţi artişti timişoreni, 13 la număr - Alexandru Jakabhazi, Ana-Maria Teodorescu, Camil Mihăescu, Cristian Sida, Diana Popovici, Gabriel Kelemen, Horia Bojin, Manuela Marchiş, Ştefania Becheanu, Tiberiu Giucă, Victor Vulpe, Vlad Corban, Sorin Bijan, un critic de artă din Franţa Alain (Georges) Leduc, şi un pictor ivorez care trăieşte şi munceşte la Paris, Gopal Dagnogo, prezent pentru prima dată în România, au decis să se lase impresionaţi de frumuseţea rezervaţiei naturale din Cazanele Dunării. « Avem aici ceva cu totul deosebit : un loc, energii, o stare mai mult decât de bine, avem prietenie. Lucrăm bine împreună şi ne deschidem. Faptul că anul acesta am avut doi francezi printre noi, nu este deloc întâmplător », a spus Horia Bojin, selecţionerul echipei artistice.
Reprezentanţii Fundaţiei Rubin, organizatorii taberei, întăresc ideea că evenimentul militează, în fiecare an, pentru dezvoltarea zonei dunărene şi asimilarea ei ca un spaţiu turistic atractiv. Pe 1 septembrie vernisajul Taberei este programat la Timişoara, pe simezele Muzeului de Artă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu