marți, 2 august 2011

Infractorii informatici transfrontalieri au fost eliberaţi

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, recursul a 23 de persoane la decizia prin care au fost arestate preventiv, în urma descinderilor procurorilor DIICOT din ziua de 14 iulie, în cadrul unei operaţiuni de combatere a infracţiunilor informatice transfrontaliere.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au efectuat, pe 14 iulie, 117 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, pentru prinderea membrilor a trei grupări transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic, ce au produs un prejudiciu de aproximativ 20 milioane USD.
La sediul DIICOT au fost duse aproximativ 90 de persoane, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.
Procurorul-şef al DIICOT, Codruţ Olaru, declara, pe 15 iulie, că operaţiunea "este practic cea mai importantă derulată de DIICOT şi Poliţia Română în materia criminalităţii informatice de până la această dată".
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că, în perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata produselor şi identitatea vânzătorului.
Sumele de bani plătite de persoanele înşelate au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide.
În aceasta modalitate au fost induse în eroare aproximativ 1.000 de victime, valoarea prejudiciului fiind de aproximatov 20 milioane USD. Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, BCCO Craiova şi SCCO Gorj, iar suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi DGIPI. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu