luni, 1 august 2011

MICRO MUZEU ÎN AER LIBER AL DESIGNULUI DE LITERĂ

Typopassage Timisoara este un micro-muzeu plasat in spatiul public dedicat designului grafic, artei de a modela litere, de a sculpta in alfabet. Scopul sau este de a aduce in atentia generala designul grafic si grafica tipografica.
Inaugurarea Typopassage Timisoara va avea loc in data de 4 august 2011, ora 19.00, zi in care, la terasa D'Arc de pe pe malul Begai (sub podul Mihai Viteazul), vor fi pusi fata in fata 4 designeri autohtoni (Sorina Vasilescu, Mihaela Popa, Alexe Popescu, Vasile Alin Adnan) cu un studio de design elvetian (HI VIsuelle Gestaltung), lasand lucrarile lor sa vorbeasca/comunice.
Aceasta prima expozitie deschisa publicului pana in luna octombrie, va fi onorata de prezenta designerului vienez Erwin Bauer, initiator al proiectului Typopassage, care va deschide expozitia si va prezenta ultima publicatie Typopassage Viena.
Finalul evenimentului de lansare va fi incoronat cu un concert Blazzaj, incepand cu ora 20.00.
La fel ca la Viena, pasajul tipografic timisorean este un loc de instruire a ochiului, o scoala a vederii. Lucrarile expuse in el sunt conferinte publice despre forta secreta a literelor, despre modul in care informatii seci si forme fixe se transforma in mesaje inteligibile, despre felul in care decid altii ce anume devine vizibil pentru noi si ne indruma perceptia.
Pasajul tipografic din Timisoara este prima extensie internationala a Typopassage Viena si a fost initiat de tandemul curatorial Ovidiu Hrin, Synopsis (Timisoara) si bauer concept & design (Vienna).
Typopassage Viena este plasat in curtea Museumsquartier Wien - unul dintre cele mai mari arealuri culturale din lume, cu o suprafata de 60.000 mp si aproape 4 milioane de vizitatori pe an - si scoate din anonimat teme culturale neglijate de publicul larg. Infrastructura de expunere este finantata de quartier 21, departamentul dedicat culturii secolului XXI al Museumsquartier, iar biroul de design vienez grafic bauer concept & design a preluat curatorierea si finantarea catalogului editat cu ocazia fiecarei expozitii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu