sâmbătă, 16 iulie 2011

Munca la negru: 525 de dosare penale

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat bilantul preliminar realizat de inspectorii de la Inspectia Muncii si ofiterii de politie de la Directia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Romane: 525 de dosare penale intocmite angajatorilor (in cele mai multe cazuri, angajatorii sunt cercetati pentru ca aveau mai mult de 5 angajati fara contracte de munca).
Un raport preliminar arata ca, dintre aceste 525 de dosare, 181 de dosare penale au fost finalizate; anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru 162 de angajatori (un numar de 12 dosare au fost deja inaintate parchetului competent pentru trimitere in judecata , iar pentru 19 dosare penale au fost propuse alte solutii : amenda penala, neinceperea urmaririi penale ). Acum, in lucru, sunt 344 de dosare.
Cele mai multe infractiuni au fost gasite la firmele de constructii, paza si protectie, comert si servicii. Potrivit noului Cod al Muncii ( conform Art. 264(3) din legea nr 53/2003 republicata), "se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca".
MMFPS reaminteste ca, potrivit ultimului raport de la Inspectia Muncii, sunt 587.609 de noi contracte de munca, dintre care 66,13% de contracte pe durata nedeterminata si 33,87% pe durata determinata. Cei mai multi angajati si-au gasit un loc de munca in constructii, transport, hoteluri si restaurant; agentii imobiliare; firme de asigurare ; sanatate si asistenta sociala, agricultura, silvicultura, producatori de aer conditionat, furnizori de energie electrica si termica, gaze, apa calda; firme de comert si ateliere care asigura mentenanta si reparatii pentru autovehicule si motociclete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu