vineri, 8 iulie 2011

Jumătate dintre români cred că inspectoratele şcolare judeţene cu rezultate slabe la bacalaureat nu trebuie sancţionate

Ampla dezbatere publica şi emoţia politica nu au basculat tema responsabilitaţii rezultatelor proaste de la Bacalaureat exclusiv spre zona sistemului educaţional sau guvernamental, cum parea la un moment dat, opinia publica dovedind un anumit realism al soluţiilor şi al distribuirii responsabilitaţii. Simpatizanţii partidelor politice integreaza doar parţial poziţiile liderilor preferaţi, în anumite privinţe existând un destul de pronunţat consens al aprecierilor. De exemplu, femeile şi susţinatorii PDL sunt mai tentaţi sa dea vina pe elevi sau profesori, barbaţii şi suporterii USL pe sistemul educaţional şi zona guvernamentala.
Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES a realizat în data de 5 iulie un studiu pe tema rezultatelor obtinute în sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat.
Participantii la studiu considera ca elevii sunt principalii vinovati pentru slabele rezultate din acest an de la bacalaureat.
Majoritatea respondentilor sunt de parere ca rezultatele obtinute la sesiunea 2011 a examenului de bacalaureat corespund realitatii si apreciaza ca rezultatele obtinute reflecta cunostintele acumulate de elevi pe durata parcursului scolar.
*Aproape 70% dintre participantii la studiu (69%) sunt de parere ca în acest an incidenta fraudei la examenul de bacalaureat a existat în mica sau în foarte mica masura
*38% dintre intervievati sunt total de acord cu afirmatia conform careia Ministrul Funeriu ar trebui sa demisioneze dupa acest examen, în timp ce 27% sunt în total dezacord cu aceasta afirmatie.
*Peste 70% dinttre respondenti au o parere buna si foarte buna despre sistemul de supraveghere video, în timp ce doar 21% îsi exprima o opinie negativa.
*70% dintre respondenti considera ca sistemul de monitorizare video a avut un rol în obtinerea rezultatelor slabe la bacalaureat. Dintre cei care identifica un rol al acestui sistem, aproape jumatate (48%) cred ca acest sistem i-a împiedicat pe elevi sa copieze, iar 35% sunt de parere ca elevii au fost speriati/inhibati de prezenta camerelor
*O treime dintre respondenti considera ca rezultatele slabe din acest an îi vor descuraja pe elevii care vor sustine în viitor examenul de bacalaureat. 64% sustin însa ca aceste rezultate îi vor responsabiliza pe viitorii participanti la examen
*43% dintre intervievati considera ca inspectoratele scolare judetene unde s-au înregistrat rezultate slabe la examenul de bacalaureat ar trebui sa fie sanctionate. 49% dintre participantii la studiu au o opinie contrara
*Doar 24% dintre respondenti sunt de parere ca liceele în care examenul de bacalaureat nu a fost promovat de niciun elev ar trebui desfiintate, 5% fiind total împotriva acestei posibile idei. Însa cu premierea profesorilor ai caror elevi au obtinut rezultate foarte bune sunt de acord 59% dintre participantii la studiu.
*92% dintre respondenti sunt în acord cu ideea ca parintii ar trebui sa fie mai interesati de pregatirea copiilor lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu