miercuri, 13 iulie 2011

Doar 53% dintre gospodăriile din România au cel puţin un computer

O anchetă Eurobarometru dată publicităţii la 12 iulie de Comisia Europeană relevă faptul că 98% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană au acces la cel puţin un telefon. În şapte state membre (Olanda, Regatul Unit, Malta, Cipru, Suedia, Luxemburg şi Slovenia) procentul este de 100%, în timp ce ponderea cea mai scăzută se întâlneşte în România (89%).
Ţara noastră are un procent modest faţă de media europeană şi în privinţa gospodăriilor cu acces combinat la telefonia fixă şi mobilă. Dacă media europeană la acest capitol este de 62%, procentul pentru România este de 35%. În urma României se află însă Lituania (33%), Slovacia (27%), Finlanda (17%) şi Cehia (15%).
În plus, 11% din gospodăriile din România nu au acces la telefon, nici fix, nici mobil, în condiţiile în care media europeană din acest punct de vedere este de 2%.
Românii, alături de bulgari, au şi cele mai puţine telefoane mobile din UE pe număr de gospodării. 82% din gospodăriile din România şi Bulgaria au acces la cel puţin un telefon mobil. În partea de jos a clasamentului se mai află Germania (83%) şi Spania (85%), iar în top este Cehia (96%).
România se află printre ultimele locuri şi în ceea ce priveşte gospodăriile care deţin un computer. Procentul de gospodării din România cu cel puţin un computer este de 53%, faţă de media europeană de 68%. Cu acest procent, ţara noastră se plasează penultima în clasament, înaintea Bulgariei. La capitolul gospodării cu conexiune la internet, România este pe ultimul loc la egalitate cu Bulgaria (44%), media europeană fiind de 62%.
Unul din patru respondenţi europeni consideră că, în ceea ce priveşte internetul, viteza de descărcare/încărcare a datelor nu corespunde condiţiilor din contractul pe care l-a semnat, iar unul din trei a afirmat că a avut parte de întreruperi de conexiune.
Pe de altă parte, la nivel european ancheta a relevat că 98% dintre gospodăriile din UE sunt abonate la servicii de televiziune, iar cel mai popular mijloc de recepţie este televiziunea prin cablu (35%), urmată de televiziunea digitală terestră (30%).
Potrivit anchetei Eurobarometru, 42% din cetăţeni UE preferă serviciile grupate de televiziune, internet şi telefonie.
În plus, ancheta a relevat şi preocuparea cetăţenilor UE pentru costurile acestor servicii. 65% dintre respondenţi au declarat că îşi limitează, în prezent, apelurile telefonice din cauza preocupărilor legate de costuri. De asemenea, jumătate din persoanele care au acces la internet prin smartphone îşi limitează navigarea din cauza costurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu