duminică, 16 octombrie 2011

Poliţia la negru

În perioada mai–septembrie a.c., poliţiştii structurilor de investigare a fraudelor au înregistrat peste 1.500 de dosare penale referitoare la fapte comise în legătură cu utilizarea forţei de muncă. / Pentru neregulile constatate în urma verificărilor efectuate împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, au fost aplicate aproape 58.000 de sancţiuni contravenţionale.
Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu Jandarmeria Română, Inspecţia Muncii şi Garda Financiară a iniţiat, la data de 27 aprilie a.c., Planul comun de acţiune având ca obiect desfăşurarea de acţiuni de control în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi a combaterii evaziunii fiscal, rezultată din munca „la negru”.
Astfel, în perioada 2 mai – 30 septembrie a.c., poliţiştii de investigare a fraudelor au participat la efectuarea a peste 5.000 de acţiuni de control, desfăşurând activităţi în vederea identificării şi cercetării faptelor ce sunt incriminate ca infracţiuni în materia angajării şi utilizării forţei de muncă.
În timpul acţiunilor de control au fost înregistrate 1.596 de dosare penale referitoare la fapte comise în legătură cu utilizarea forţei de muncă, au fost soluţionate 839 de dosare penale, în 700 de dosare penale s-a dispus începerea urmăririi penale, iar în 139 de dosare penale au fost propuse alte soluţii.
În dosarele penale în care s-a dispus începerea urmăririi penale s-au constatat 922 de infracţiuni, dintre care 90 de infracţiuni prevăzute în Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii modificată şi completată prin Legea nr. 40/2011- primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă, şi 832 de alte infracţiuni specifice legislaţiei care reglementează utilizarea forţei de muncă.
Din totalul dosarelor în care s-a început urmărirea penală, 109 au fost înaintate parchetului competent, cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi trimitere în judecată.
În urma acţiunilor comune desfăşurate cu structurile teritoriale ale Inspecţiei Muncii, au fost aplicate, în condiţiile legii, 57.864 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 3.617 de sancţiuni pentru muncă fără forme legale de angajare.
Au fost sancţionaţi 28.193 de angajatori pentru încălcarea prevederilor legislaţiei muncii, dintre aceştia 3.622 pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu