miercuri, 5 octombrie 2011

NECROLOG / Prof. univ. dr. Mircea Olteanu

Comunitatea academică anunţă cu durere că, în ziua de 4 octombrie, s-a stins din viaţă medicul oftalmolog Mircea Olteanu, membru de onoare al Academiei Române.
Născut la 15 decembrie 1926 la Galaţi, prof. univ. dr. Mircea Olteanu a urmat studiile liceale la Târgu Mureş şi Timişoara şi cele universitare la Facultatea de Medicină din Bucureşti. După ce, în 1968, şi-a dat doctoratul cu teza 'Dinamica pătrunderii fosforului radioactiv în sistemul camerular al ochiului, sub forma unor medicamente administrate local, la animalul normal şi la om, în maladia de iradiere acută', Mircea Olteanu şi-a continuat specializarea la Paris, Lyon, Odessa, Barcelona, Boston, Baltimore, a fost bursier al ONU. Ctitor de şcoală medicală, Mircea Olteanu a desfăşurat de-a lungul anilor o bogată şi fructuoasă activitate didactică în calitate de profesor de oftalmologie şi şef al Catedrei de oftalmologie - ORL al Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, şef al Clinicii de Oftalmologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti. A fost profesor vizitator la Londra, Paris, Cordoba (Argentina) şi Tokyo. A fost medic militar cu gradul de general. Ca unul dintre cei mai mari specialişti în oftalmologie, Mircea Olteanu s-a consacrat cu deosebire domeniilor chirurgiei plastice, reparatorii şi estetice, reparatorii, transplantelor de cornee, perforante şi lamelare, keratofakoprotezelor ş.a. Ca cercetător, a adus contribuţii originale la cunoaşterea etiologiei şi patologiei unor maladii care au elucidat unele probleme controversate din literatura de specialitate, a demonstrat existenţa iritei diabetice, cauzele sindromului Urrets Zavallia din keratoconusul operat, a descoperit şi descris corioretinopatia RADAR: La acestea se adaugă elaborarea şi aplicarea unor metode chirurgicale originale între care tratarea strabismului paralitic şi a fost printre primii chirurgi care au operat sub anestezie generală nou-născuţi sub două săptămâni. Din iniţiativa sa a fost în ţara noastră un centru de transplant de cornee şi a introdus tehnica protezării ochiului cu 'cornee' şi 'cristalin' din masă plastică. Rezultatele întregii sale activităţi au fost prezentate în peste 140 de lucrări ştiinţifice (tratate, monografii, studii) dintre care amintim 'Reintervenţii pentru extragerea de corpi străini intraoculari Ťlimităť magnetici prin localizarea intraoperatorie cu grila Atanasiu', 'Ecografie oculară', 'Glaucomul după keratoplastie'. Este, totodată, autorul a 16 cărţi dintre care 'Oftalmo - chirurgie. Atlas' a fost distinsă cu un premiu al Academiei Române, a cinci invenţii şi a 50 de filme ştiinţifice.
În anul 1981, la Roma, împreună cu prof. Cristian Barnard (Republica Sud - Africană), Mircea Olteanu a primit Premiul în chirurgie. A fost membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, al Societăţii Române de Oftalmologie, al Academiei de Ştiinţe din New York şi al altor instituţii ştiinţifice. În anul 1992, prof. univ. dr. Mircea Olteanu a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
Prin stingerea din viaţă a prof. univ. dr. Mircea Olteanu, Academia Română pierde pe unul dintre cei mai distinşi dintre membrii săi, un specialist de înalt prestigiu ştiinţific a cărui operă a intrat în istoria medicinii româneşti, un profesor de excepţie, un om cu alese calităţi intelectuale şi morale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu