luni, 10 octombrie 2011

Timbre pentru 20 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Moldova

În urmă cu douăzeci de ani, la 27 august 1991, Republica Moldova şi-a proclamat independenţa, iar după două zile au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de ambasadă între România şi Republica Moldova.
Pe 11 octombrie 2011, atât la Bucureşti cât şi la Chişinău vor fi introduse în circulaţie de Romfilatelia şi Întreprinderea de Stat Poşta Moldovei, mărcile poştale ale emisiunii filatelice comune România - Republica Moldova: 20 de ani de relaţii diplomatice.
Marca poştală cu valoarea nominală de 3,10 lei reproduce imaginea Arcului de Triumf din capitala României, ridicat pentru a comemora jertfa ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial şi pentru a cinsti memoria celor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Porţile Sfinte din Chişinău sunt ilustrate pe marca poştală cu valoarea nominală de 1,00 lei. Acestea grupează pe o axă de simetrie Catedrala Naşterii Domnului, Clopotniţa, Piaţa Marii Adunări Naţionale şi clădirea Guvernului Republicii Moldova. Monumentul care face parte din ansamblul zonei, a fost construit în perioada 1840-1841 pentru a marca o victorie a armatelor ruseşti într-o bătălie cu armatele Imperiului Otoman, proiectul fiind elaborat de Luca Zauskevici, arhitectul şef al Chişinăului.
Această nouă emisiune comună realizată de Romfilatelia demonstrează încă o dată rolul de promotor al valorilor culturale, naţionale şi internaţionale, rol pe care instituţia şi l-a asumat încă de la înfiinţare.
Începând cu ziua de marţi, 11 octombrie, emisiunea comună de mărci poştale 'România - Republica Moldova', va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu