luni, 3 octombrie 2011

1700 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate

Colegiul Medicilor din România atrage atenţia asupra crizei majore din sistemul de sănătate, în ceea ce priveşte deficitul major al personalului medical, în general şi al medicilor în special.
 Sistemul sanitar din România nu mai poate supravieţui în condiţiile actuale. Lipsa acută a personalului medical perturbă activitatea medicală şi pune în pericol siguranţa pacienţilor si a medicilor care lucrează până la epuizare.
 Lipsa posturilor, salariile mici şi condiţiile extrem de grele în care medicii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea au dus la explozia migraţiei. Colegiul Medicilor din România a atras atenţia încă din 2008 asupra pericolului pe care îl va aduce blocarea posturilor în sănătate în contextul în care oricum România se confrunta deja cu un deficit important al medicilor. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de medici la 1000 de locuitori (1,9).
Doar în primele opt luni ale acestui an, un număr de 1700 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate.
România oricum alocă cele mai puţine fonduri sistemului sanitar din Europa. Dacă ţările est şi central-europene alocă între 6 şi 8% din PIB pentru sănătate, iar ţările din OECD între 10 şi 12% din PIB. România a avut cea mai mare finanţare în 2008, şi anume 4,5% din PIB.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu