joi, 20 octombrie 2011

Gaddafi a fost ucis

Libia - France Presse a anuntat ca dictatorul libian Muammar Gaddafi a fost ucis, dictator care  a condus Libia nu mai puţin de 42 de ani cu mână de fier.
Însă opt luni de revoltă populară, sprijinită de o intervenţie a NATO, l-au constrâns să fugă în august, după ce capitala Tripoli a fost preluată de Consiliul Naţional de Tranziţie /CNT/.
La 69 de ani, Gaddafi, cel mai vechi lider arab şi african, a continuat până în ultimul ceas să lanseze apeluri la 'rezistenţă' împotriva 'cruciaţilor' occidentali. El a făcut de asemenea apel la victorie împotriva 'insurgenţilor', care ar fi avut, potrivit lui, legături cu reţeaua teroristă al-Qaida şi pe care i-a denumit 'şobolani'.
Născut, conform propriei sale legende, într-un cort de beduin, în deşert, la 7 iunie 1942, Muammar Gaddafi, fiu de cioban, a primit o educaţie religioasă strictă şi a intrat în armată în 1965. La 27 de ani, el l-a înlăturat în mod paşnic pe vechiul rege Idris, la 1 septembrie 1969.
În 1977, el a proclamat 'Jamahiria', un 'stat al maselor' care guvernează prin comitete populare alese. În opera sa 'Cartea Verde', el a preconizat o democraţie directă, care să îmbine socialismul şi gândirea islamică. Pentru a conduce această imensă ţară petrolieră, Gaddafi a adoptat rapid un stil imprevizibil, cu comportamente care îi nemulţumeau uneori partenerii, neezitând să se afişeze cu diverse ocazii publice în ţinute tradiţionale şi uniforme militare.
I-a plăcut să îşi primească oaspeţii în marele său cort, înconjurat de femei-soldaţi, 'amazoanele' sale, şi să mănânce relativ puţină hrană, preferând în special laptele de cămilă.
Acuzat de 'terorism', el a devenit 'oaia neagră' a occidentalilor, iar Tripoli a fost bombardat de SUA în aprilie 1986. Libia va face mai mulţi ani obiectul unor embargouri, în urma atentatelor împotriva unui avion american deasupra Lockerbie, Scoţia /270 de morţi în 1988/ şi a unui avion francez în Niger /170 de morţi în 1989/, pentru care Tripoli şi-a recunoscut responsabilitatea, vărsând sume considerabile de bani familiilor victimelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu