sâmbătă, 1 octombrie 2011

Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor

După 147 de ani, România are un nou Cod Civil care intră în vigoare astăzi, 1 octombrie 2011
1 Octombrie 2011 marchează intrarea în vigoare a noului Cod Civil care optează pentru o concepţie monistă de reglementare a raporturilor de drept privat.
Noul Cod Civil înlocuieşte vechiul Cod din 1864, adoptat în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi având ca principală sursă de inspiraţie codul francez din 1804.
 Urmărind unul din scopurile activităţii sale, şi anume de a veni în sprijinul cetăţenilor în înţelegerea legilor care le guvernează relaţiile sociale, Ministerul Justiţiei lansează astăzi site-ul 'Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor'.
 Aici veţi putea afla - prin informare corectă, efectuată într-un limbaj acccesibil - modificările legislative aduse de noul Cod civil o dată cu intrarea lui în vigoare la data de 1 octombrie, moment deosebit de important nu doar pentru viaţa juridică din România, ci şi pentru societatea românească în ansamblul ei, pentru că oamenii sunt beneficiarii adevăraţi ai modernizării regulilor în baza cărora ne organizăm vieţile. Pe acest site veţi putea afla şi care sunt instituţiile din vechiul Cod civil (care datează de la 1864), preluate şi în noua reglementare.
 Este important pentru cetăţean să înţeleagă legea, pentru că în fiecare zi, ceas, minut ia decizii care îi influenţează viaţa. Cu cât este mai bine informat, cu atât mai mult alegerile pe care le face îl pot duce mai aproape de visul său. De aceea, Ministerul Justiţiei şi-a asumat rolul de coordonator al proiectului de transmitere a informaţiilor 'pe înţelesul tuturor', alături de partenerii săi: Uniunea Naţională a Barourilor din România, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti şi Consiliul de Mediere. Alături de Ministerul Justiţiei, reprezentanţii acestor profesii - cărora conducerea MJ le mulţumeşte şi pe această cale - au înţeles latura nobilă a misiunii de 'traducere' a noului Cod civil şi de a-l aduce în casele oamenilor.
Astăzi aflaţi câteva lucruri noi despre testamente, consiliul de familie, divorţ, contracte, dar şi despre unul dintre cele mai frecvente cazuri întâlnite în practică: dobândirea proprietăţii prin accesiune. În perioada următoare, site-ul 'Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor' va fi completat cu prezentări ale instituţiilor care au suscitat interesul publicului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu