joi, 6 octombrie 2011

INSPECŢII LA 17 COMPANII SUSPECTATE DE TRUCAREA UNOR LICITAŢII ALE TRANSGAZ ŞI ROMGAZ

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi sucursalele a 17 companii participante la procedurile de achiziţii publice organizate de Transgaz SA şi Romgaz SA pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente.
 Inspecţiile inopinate au avut loc în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere între companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la opt licitaţii organizate de Transgaz SA şi Romgaz SA în perioada 2009 - 2011.
 'Suspectăm companiile că s-au înţeles atât asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii cât şi asupra modului în care îşi susţineau aceste oferte, astfel încât contractele să fie adjudecate prin rotaţie. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa o investigaţie de amploare într-un domeniu sensibil cum este cel al gazelor naturale', a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
 Valoarea totală a celor opt contracte încheiate cu cele 17 companii este de aproximativ  98,8 milioane lei.
 Cele 17 companii investigate sunt: SC Condmag SA Braşov, SC Inspet SA Ploieşti, SC Moldocor SA Piatra Neamţ, SC TMUCB SA Bucureşti, SC Fluent Gaz SRL Sâncraiu de Mureş, SC Rominsta SRL Cristeşti, judeţul Mureş, SC CIS Gaz SA Sântana de Mureş, TD Williamson Belgia, SC Habau Pps Pipeline Systems SRL Ploieşti, SC Cala SA Târgu Mureş, SC Instaservice SRL Târgu Mureş, SC Amarad SA Arad, SC Gascop SRL Târgu Mureş, SC Posada MED SRL Mediaş, SC Petrostar SA Ploieşti, SC Syscom 18 SRL Bucureşti, SC Transelectric SRL Târgu Mureş.
 În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Reamintim că din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţă, instrucţiuni care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.
Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu