joi, 6 octombrie 2011

Râurile interioare, sub cotele de atenţie

Astăzi, debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, este de 2400 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii octombrie (3850 mc/s). Debitele Dunării, la intrarea în ţară, vor înregistra în continuare o tendinţă de scădere şi vor ajunge sâmbătă, 8 octombrie a.c. la o valoare de 2250 mc/s, debit care reprezintă aproape 60% din debitul mediu normal al lunii octombrie.
Începând de luni, 10 octombrie, debitele Dunării vor avea o uşoară tendinţă de creştere, ajungând joi, 13 octombrie, până la valoarea de 2500 mc/s, conform prognozei Institutului Naşional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Debitele Dunării, aval Porţile de Fier, vor fi în scădere, exceptând sectorul Gruia-Zimnicea, unde vor fi în creştere, în intervalul 5.10-13.10.a.c. Nivelul Dunării, în secţiunea Cernavodă, îşi va menţine tendinţa de scădere, de la o valoare de -70 cm, cât este astăzi, 6 octombrie, şi va ajunge joi, 13 octombrie, la o valoare de -157 cm.
Administraţia Naţională 'Apele Române' monitorizează zilnic situaţia lacurilor de acumulare, conform Regulamentului de exploatare, realizat împreună cu SC Hidroelectrica. Datorită măsurilor de exploatare convenite, atât la nivelul A.N. Apele Române, cât şi la nivelul S.C. Hidroelectrica S.A., nivelurile în lacuri sunt menţinute constante, în vederea asigurării unei rezerve de apă suficiente pentru o lungă perioadă de timp. Astăzi, 6 octombrie a.c., în principalele 36 de lacuri de acumulare administrate de A.N. Apele Române şi S.C. Hidroelectrica S.A., există un volum de 2,62 mld mc de apă., iar gradul mediu de umplere al acestora este de 63%.
Astăzi, debitele au fost în general staşionare, exceptând Crişul Repede, unde au fost în scădere şi cursurile mijlocii ale Someşului Mare şi Timişului, unde au fost în uşoară creştere, datorită precipitaţiilor căzute în zonă şi propagării. Nivelurile pe râuri la toate staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENţIE.
În intervalul, 8-10 octombrie, datorită precipitaşiilor prognozate şi propagării, debitele medii zilnice vor fi în general în creştere, urmând ca, după 10 octombrie, să înregistreze o uşoară scădere, cu excepţia cursurilor mijlocii şi inferioare ale Someşului, Crişurilor, Mureşului, Timişului, Jiului, Argeşului, Ialomiţei şi Siretului, unde vor fi în creştere, datorită propagării.
Administraţia Naţională 'Apele Române' asigură populaţia şi utilizatorii de apă că, la această oră, în toate secţiunile de control, debitele sunt suficiente pentru asigurarea cerinţelor de apă pentru toate folosinţele, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie, asigurarea resurselor de apă pentru alimentarea cu apă a populaţiei fiind prioritară.
În acest moment, la nivelul tuturor bazinelor hidrografice, nu se pune problema aplicării de restricţii la folosinţele de apă, întrucât pe niciun sector de râu nu a fost atins pragul de avertizare. În conformitate cu prognozele hidrologice, în perioada imediat următoare, nu sunt estimate restricţii pentru sistemele de alimentare cu apă în regim centralizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu