DIRECŢIA GENERALĂ ANTICORUPŢIE a făcut o analiză a activităţii în primele 6 luni ale anului 2011, ocazie cu care vom trece în revistă şi cazurile derulate până în prezent în judeţele din vestul ţării, Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara, dar şi stadiul în care s-a ajuns.
În primele 6 luni ale acestui an, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la Parchet 1199 lucrări şi dosare penale.
Dintre acestea, 289 au fost înaintate la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar 910 la structurile centrale şi teritoriale ale P.Î.C.C.J.
Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 2.706 persoane, dintre care 1.242 au fost cadre ale M.A.I.
În perioada analizată, din cele 1.173 persoane învinuite, 379 provin din cadrul ministerului (30 având funcţii de conducere şi 349 funcţii de execuţie).
În aceeaşi perioadă, au fost inculpate 754 persoane, dintre care 310 lucrători ai M.A.I.
În perioada de referinţă, instanţele de judecată au pronunţat 80 hotărâri în primă instanţă şi 54 hotărâri definitive.
Totodată, în perioada analizată, instanţele competente au condamnat 150 persoane, dintre care 65 definitiv. Din rândul persoanelor condamnate definitiv, 25 au reprezentat lucrători ai ministerului.
TIMIŞ
În zilele de 8 şi 9 februarie 2011, în punctele de trecere a frontierei Naidăş, Moraviţa, Foeni şi Deta, ofiţerii D.G.A. au efectuat 102 percheziţii şi au pus în aplicare 85 mandate de aducere.
Au fost puse sub învinuire 151 persoane, între care 93 poliţişti de frontieră, 38 lucrători vamali şi 17persoane suspectate de implicare în trafic cu ţigări.
Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea a 105 de persoane, iar asupra a 51 persoane (22 poliţişti, 15 vameşi şi 14 persoane suspectate de trafic cu ţigări) s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.
În zilele de 9 şi 10 februarie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă faţă de 92 inculpaţi (69 de poliţişti, 21 de vameşi şi 2 persoane suspectate de trafic cu ţigări). De asemenea, instanţa a hotărât cercetarea în stare de libertate a 5 inculpaţi, faţă de care a pronunţat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.
În sarcina inculpaţilor s-au reţinut infracţiuni de aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată (în cazul poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor) şi dare de mită (pentru persoanele suspectate de trafic cu ţigări).
În perioada octombrie 2010-ianuarie 2011, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.
Din probatoriul administrat s-a stabilit faptul că, pentru a trece frontiera cu ţigări de contrabandă erau percepute 'taxe' de aprox. 1 euro pentru un cartuş cu ţigări, respectiv 50 de euro pentru un bax (conţinând 50 cartuşe), astfel încât, în unele situaţii, se 'încasau' sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 euro pe o tură.
Valoarea estimativă a bunurilor şi sumele de bani indisponibilizate se ridică la 690.000 de lei (1 kg aur în bijuterii, peste 101.000 lei şi 108.000 euro, 13.000 USD, precum şi sumele de aprox. 20.000 dinari şi 34.000 forinţi).
La data de 04.05.2011, procurorii D.N.A. au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 69 de inculpaţi (38 în stare de arest preventiv, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctele de Trecere a Frontierei Moraviţa şi Foeni şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Deta, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, constituire/aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă calificată în formă continuată. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.
CARAŞ-SEVERIN
În cursul lunii aprilie 2011, în urma denunţului formulat de către un cetăţean, Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin a dispus începerea urmăririi penale faţă de C.T., inspector în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin - Direcţia pentru Monitorizare Servicii Comunitare pentru Utilităţi Publice cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
În fapt, timp de aproximativ un an, învinuitul a pretins şi primit de la denunţător diferite sume de bani, care totalizează aproximativ 2.000 de euro, promiţându-i că va interveni pe lângă funcţionarii Primăriei Municipiului Reşiţa - Direcţia pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat pentru a i se atribui un apartament din fondul locativ al primăriei.
La data de 15.04.2011, procurorul desemnat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin şi lucrătorii D.G.A. - Caraş-Severin l-au prins în flagrant pe C.T. în timp ce primea de la denunţător suma de 500 lei, reprezentând o nouă tranşă de bani pretinsă de către învinuit. Acesta a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore, iar, la data de 16.04.2011, a fost prezentat Tribunalului Caraş-Severin, care a dispus măsura arestării preventive pe o durată de 15 de zile.
Lucrătorii D.G.A. - Caraş-Severin, împreună cu procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş Severin, au documentat calificat o informaţie de primă sesizare pe parcursul lunii martie 2011, cu privire la comiterea infracţiunii de trafic de influenţă de către primarul localităţii Văliug, judeţul Caraş Severin. Acesta a promis unei persoane că, în schimbul sumei de 5.700 de euro îi va facilita concesionarea unor terenuri de pe raza localităţii, iar la data de 07.04.2011, numitul M.M. - primarul comunei Văliug - a primit de la un investigator sub acoperire suma de 3.000 euro, reprezentând prima tranşă din suma totală solicitată.
Totodată, învinuitul, i-a promis investigatorului că, după aprobarea cererii de către Consiliul Local al Comunei, va interveni şi pe lângă comisia de licitaţie care se va constitui la nivelul comunei pentru a i se atribui terenurile fără respectarea legislaţiei în vigoare, urmând ca după încheierea 'favorabilă' a procedurilor de licitaţie, învinuitul să primească tranşa a doua din suma totală promisă, respectiv 2700 euro.
Pe numele învinuitului a fost emisă o ordonanţă de reţinere pe timp de 24 de ore, iar la data de 08.04.2011 a fost prezentat Tribunalului Caraş Severin cu propunere de arestare preventivă.
HUNEDOARA
La data de 09.06.2011, un agent de penitenciar din cadrul Penitenciarului Bârcea Mare, judeţul Hunedoara, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, ca urmare a unui flagrant organizat de ofiţerii D.G.A. - Hunedoara, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Conform cercetărilor, timp de un an, acesta a pretins şi primit 1.500 euro de la un deţinut pentru a-i facilita diverse favoruri interzise în calitatea pe care o avea. Astfel, în ziua de 08.06.2011, la D.G.A. - Hunedoara a fost înregistrat denunţul lui K.A. referitor la faptul că, în perioada 2010 - 2011, cât a efectuat o pedeapsă privativă de libertate în penitenciarul menţionat, agentul de penitenciar C.N.L. i-a pretins şi denunţătorul i-a dat, în mai multe tranşe, suma totală de 1.500 euro pentru a-i facilita accesul la muncă ori pentru ca acesta să-i procure şi să-i introducă în penitenciar telefoane mobile sau alte bunuri interzise la deţinere.
În urma desfăşurării activităţilor dispuse, agentul de penitenciar a fost prins în flagrant, în municipiul Deva, după ce i-a dat denunţătorului suma de 400 lei, care reprezenta o parte din suma pe care a pretins-o pentru motivele arătate mai sus. Suma de bani a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.
La data de 10.06.2011, Tribunalul Hunedoara a emis mandat de arestare preventivă pe 29 de zile sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită, iar în 04.07.2011, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului.
ARAD
La data de 24.01.2011, ofiţerii D.G.A. - Arad, sub coordonarea procurorului de caz, l-au surprins pe învinuitul G.C., din loc. Curtici, jud. Arad, în timp ce promitea suma de 200 de lei agentului principal de poliţie J.G., din cadrul Poliţiei Oraşului Curtici, pentru a nu-i reţine permisul de conducere auto.
În fapt, la data de 24.01.2011, sus-numitul, în timp ce conducea un microbuz, a fost oprit la un control de rutină de către poliţistul sus-amintit. Cu această ocazie, agentul de poliţie a constatat atât faptul că numitul G.C. a consumat băuturi alcoolice şi nu avea asupra sa acte de identitate, cât şi faptul că acesta nu deţinea acte de provenienţă pentru marfa pe care o transporta. Drept urmare, conducătorului auto i s-a întocmit proces-verbal de constatare, aducându-i-se la cunoştinţă faptul că îi va fi reţinut permisul de conducere şi vor fi demarate cercetările pentru stabilirea provenienţei bunurilor transportate.
Cel în cauză l-a întrebat pe poliţist care ar fi suma de bani în schimbul căreia acesta să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, iar agentul de poliţie a declinat oferta şi a formulat un denunţ penal cu privire la cele de mai sus.
Astfel, s-a organizat acţiunea de prindere în flagrant, numitul G.C. promiţându-i agentului de poliţie suma de 200 de lei şi oferindu-i un avans de 39 de lei, pentru ca acesta să nu-i ridice permisul de conducere şi să nu continue cercetările. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad a dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuitul G.C. pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Un cetăţean din Arad a fost prins în flagrant, la data de 20.06.2011, de către ofiţerii D.G.A. - Arad, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, cu sprijinul D.G.I.P.I., în timp ce oferea unui agent de poliţie suma de 500 de euro pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească în mod integru atribuţiile de serviciu.
În fapt, în cursul aceleiaşi zile, agentul principal de poliţie B.R.D., lucrător în cadrul I.P.J. Arad - Postul de poliţie Şagu, în timp ce îşi exercita atribuţiile de serviciu pe linia supravegherii traficului rutier l-a depistat pe A.D.A. conducând pe drumurile publice un autovehicul cu numere de înmatriculare expirate. După ce poliţistul i-a adus la cunoştinţă încadrarea juridică şi consecinţele faptei sale, A.D. i-a solicitat poliţistului să nu dea curs procedurilor legale, întrucât se află în termenul de încercare, fiind anterior condamnat la o pedeapsă cu închisorea a cărei executare a fost suspendată.
La scurt timp după această discuţie, la faţa locului a oprit un autovehicul din care a coborât P.I., din Arad, care s-a prezentat a fi patronul făptuitorului. După ce acesta a înţeles care este situaţia angajatului său, i-a oferit agentului de poliţie suma de 500 de euro pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu şi a nu-i întocmi dosar penal lui A.D. Agentul de poliţie a refuzat însă 'oferta' şi, urmând prevederile legale, a formulat un denunţ penal cu privire la cele de mai sus.
În urma organizării acţiunii de prindere în flagrant, P.I. a fost surprins în timp ce oferea poliţistului cei 500 de euro destinaţi să rezolve cazul într-un mod ilegal. Faţă de învinuitul P.I., procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, cercetările continuând cu învinuitul în stare de libertate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu