miercuri, 20 aprilie 2011

Guvernul va acorda facilităţi pentru achiziţionarea autovehiculelor electrice sau hibrid



Guvernul a adoptat, astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, cadrul legal în vederea acordării de facilităţi persoanelor fizice, unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice care doresc să achiziţioneze autovehicule electrice sau hibrid.

'Este un act normativ extrem de important pentru promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic', a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a subliniat că această decizie este importantă pentru 'viitorul sănătos al cetăţenilor din România şi nu numai'. 

Prin actul normativ adoptat astăzi, începând din acest an, persoanele fizice, unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice care doresc să achiziţioneze un autovehicul electric sau un hibrid şi nu casează un autovehicul, vor primi o subvenţie de până la 20% din preţul autovehiculului, dar nu mai mult de 3.700 de euro, pentru autovehiculele electrice, respectiv o reducere de până la 10%, dar nu mai mult de 1.800 euro, pentru autovehiculele hibrid. 

Persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care participă la programul 'Rabla' vor primi, atunci când îşi casează o maşină, patru tichete valorice pentru achiziţionarea unui autovehicul electric, respectiv două tichete valorice pentru achiziţionarea unui autovehicul hibrid. 

Programul va fi susţinut din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu. 

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a explicat că, potrivit unei Directive a Uniunii Europene, toate statele membre au obligaţia să acorde facilităţi în vederea promovării vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic. În prezent, statul român acordă ca şi facilitate scutirea de la plata taxei de primă înmatriculare pentru autovehiculele hibrid şi electrice, a explicat ministrul Laszlo Borbely. 

Ministrul Mediului a mai spus că Guvernul va sprijini companiile care doresc să devină partenere în vederea facilitării accesului populaţiei la infrastructura necesară asigurării alimentării autovehiculelor hibrid şi electrice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu